De Diamantduif

Geopelia cuneata

Diamantduifjes zijn schitterende duifjes, erg verdraagzaam en vertonen interessant gedrag. Daarnaast zijn ze makkelijk te houden en te kweken. Geen wonder dat het veel geziene voliére vogels zijn.

De grote is:

18 à 19 centimeter

Geslachtsonderscheid

Een geoefend oog kan het geslacht van diamantduifjes op basis van de oogring onderscheiden. De oogring is bij een volwassen doffer (man) donkerder van kleur en dikker dan de oogring van de duivin (pop). Daarnaast zal de doffer in de broedperiode baltsen, hierbij buigt hij naar voren en spreidt hij zijn staartveren.

Sociale eigenschappen

Diamantduifjes zijn sociale vogels die zich vreedzaam zullen gedragen tegenover andere vogels. Ze kunnen het beste in koppels gehouden worden. Meerdere koppels in een volière kan tijdens het broedseizoen tot wat agressie tussen de doffers lijden, houd dus alleen meerdere koppels bij elkaar als u een ruime volière heeft.

Huisvesting

De diamantduif komt als vliegvogels het best tot zijn recht in een volière. Hoewel ze vrij gehard zijn moeten ze wel de beschikking over een tocht- en vorstvrij nachthok hebben. Diamantduifjes zijn veel op de bodem van de volière te vinden, het liefst op een zonnig plekje. Ze zullen niet zo snel een bad nemen, maar douchen zich graag in de regen.

Voeding

De basisvoeding van diamantduiven bestaat uit verschillende zaden (een mengsel voor tropische vogels), daarnaast hebben ze ook eivoer, levend voer of universeelvoer (eivoer-universeelvoer 50%-50%), regelmatig groenvoer, grit en maagkiezel nodig. Tevens eten ze graag wat kiemzaad.

Kweken

Diamantduifjes gebruiken onder andere tralie nestkastjes, nestkommetjes en halfopen nestkastjes (à 12*12*15 cm - l*b*h) voor hun nest, maar hebben ook de neiging de meest onmogelijke plekken te kiezen voor hun nest. Het nest wordt gemaakt van twijgjes, hooi, veren, mos en dergelijke, meestal maken ze er echter niet al te veel werk van. Er worden twee eitjes gelegd welke door beide ouders in 12 à 13 dagen worden uitgebroed. Na 12 tot 14 dagen verlaten de jongen hun nest, de ouders dragen dan nog een tijdje zorg uit voor de jongen. Na twee maanden hebben de jongen hun volwassen verenkleed gekregen en na vier tot vijf maanden zijn ze geslachtsrijp. Een koppeltje kan 2 tot 3 nesten per jaar grootbrengen. 

In gevangenschap kunnen diamantduifjes meer dan 20 jaar oud worden.

De diamantduif is niet de kleinste duif ter wereld, maar wel de lichtste. 

Als we het over tropische duiven hebben bedoelen we duiven die afkomstig zijn uit tropische of sub- tropische wereld delen als Afrika, tropisch Azië, Australië, Zuid/ Midden Amerika

We kennen kleine en lichte duiven zoals de diamantduif maar ook grote kroonduiven. Zaad etende duiven maar ook veel vruchten etende soorten. In de tropen zijn er altijd wel ergens vruchten te vinden voor de duiven.

Veel soorten werden vroeger in grote aantallen jaarlijks geïmporteerd en waren vaak voor een klein bedrag te koop. Nu er geen of weinig import meer mogelijk is zullen we heel zuinig op de soorten die we hier nog tot onze beschikking hebben moeten zijn. Dit betekend dat we er voor moeten zorgen dat we ze soort-zuiver in voldoende aantallen moeten kweken en stamboeken moeten gaan bijhouden. Aviornis ( een vereniging van en voor vogelliefhebbers die vogels in de zuivere oorspronkelijke vorm kweken) is een goed voorbeeld van hoe het moet. Ze hebben een werkgroep voor de duiven die stamboeken bijhoudt en deze aan de leden ter beschikking stelt om onderling een goede gezonde populatie in stand te houden. 

De meeste soorten zijn gemakkelijk te kweken. Een vorstvrij nachthok met een buitenvlucht is voor de meeste soorten een ideaal verblijf . Er zijn natuurlijk ook tropische soorten die een goed verwarmd hok nodig hebben en alleen in de zomer buiten in de volière gezet mogen worden. 

Dit is beslist een van de meest bekende en gehouden soort tropische duiven. Het Diamant duifje werd enkele eeuwen geleden al uit Australië mee naar Europa gebracht en inmiddels zijn er al verschillende kleuren gekweekt.

Je kunt ze  houden in een groep met meerdere 3 tot 5 koppels samen in de volière. In het najaar kun je ze binnen zetten .

Je kunt ze   verwarmen tot net boven het vriespunt , maar het hoeft niet met een tocht, vorst vrij nacht hok kunnen ze best in de winter buiten blijven.

Goede gezonde koppels brengen 3 tot 5 nesten per jaar groot. Ze broeden 12 of 13 dagen en twee weken later vliegen de jongen al uit. Ze worden dan nog enkele dagen door de ouders bijgevoerd maar zodra er dan weer eieren in het volgende nest liggen worden ze aan hun lot overgelaten.

Diamantduiven krijgen bij mij Tropenvoer voor tropische vogeltjes, onkruidzaad, eivoer waar ik dan ook nog universeel doorheen meng. De diamantduif is net niet de kleinste maar met zijn 45 gram wel de lichtste duif. Het leuke karakter, de lage aanschafprijs, het gemakkelijke kweken hebben er voor gezorgd dat dit duifje een van de meest populaire duiven is bij vogelhouders.

Oorsprong: Australië
Leefgebied: Droge warme gebieden grasvlaktes en lage bossen
Aantallen in het wild: Niet bedreigd
Aantallen in volières: Wordt veel gehouden in gemengde volières met gemengde vogels
Huisvesting: Volière met nachthok
Geslachtsrijp: Eerste jaar
Volledig op kleur: Eerste jaar
Grootte legsels: 2 eieren 3 tot 4 nesten per jaar
Broedduur: 12/13 dagen
Aanschafprijs: Laag ( tussen de € 3,00 en € 15,00 liggen de prijzen )
Voeding: Tropisch voer, onkruidzaad wat eivoer en universeel
Koppels: Bij voldoende ruimte kunnen meerdere koppels samen gehouden worden
Wettelijke status: Kan vrij gehouden worden
Ring maat: 3,5 mm ( dit is een adviesmaat )
Bijzonderheden: Mooi vriendelijk duifje Een duifje voor beginners maar ook gevorderden duivenhouders kweken graag met dit leuke duifje.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb